Fyra nya äppelsorter

Agnes, Trulsa, Lovisa och Folke - smaka på namnen först, snart ska det också gå att smaka på äpplen med dessa namn. Det är dags för de fyra nykomlingarna att pröva sina vingar på marknaden. Det tar minst 20 år att ta fram en ny äppelsort och normalt lanseras bara en eller två nya svenska sorter vart tionde år. Men nu kommer alltså fyra på en gång.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt att vi kan erbjuda fler sorter med bättre egenskaper än de existerande, säger Kimmo Rumpunen, platschef på Balsgård norr om Kristianstad, en växtförädlingsstation som drivs av Sveriges lantbruksuniversitet.

Avsedda för hemmaordlare

De nya sorterna ska fylla luckor i sortimentet och är avsedda för hemträdgårdsodling.

Balsgård står bakom kända svenska sorter som Alice, Aroma och Katja. Men hela tiden pågår jakten på det ännu mer perfekta äpplet. Det är mycket som ska stämma: Träden ska ge god avkastning, vara härdiga och motståndskraftiga mot sjukdomar och så ska frukten förstås smaka gott.

Namnet ska vara kort

Namnet är viktigt - det ska vara kort och lätt att komma ihåg. Professor Hilde Nybom, som ansvarar för äppelförädlingen på Balsgård, slog till med namnet Folke på det av de nya äpplena som gör sig bäst i äppelkakan.

-Det får bli ett karlnamn den här gången, tänkte jag, för att få det lite emanciperat.
Fakta: De fyra nya sorterna

Nykomlingen Agnes är ett sommaräpple som framför allt utmärker sig genom den goda smaken. Släkting till välkända Discovery, men mindre sjukdomsdrabbad.
Lovisa är en nära släkting till Katja, men betydligt större.
Trulsa skördas precis när sommarlovet är slut och måste ätas snabbt, hållbarheten är drygt fyra veckor i kyllager. Förutspås bli barnens favorit, tack vare söt och aromatisk smak. Folke är en seglivad sort med mycket god lagringsförmåga, äpplena håller ända in i april-maj. Frukten går att avnjuta direkt, men gör sig också bra som matäpple.

Källa: TT och Institutionen för växtförädling, Balsgård, SLU

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter